WordPress Updates: Dit is wat je moet weten

WordPress updates zijn de eerste verdedigingslinies van een website en zorgen daarnaast voor verbetering van de techniek en de uitbreiding van functionaliteiten. Het periodiek en tijdig uitvoeren van WordPress updates behoort daarom onderdeel te zijn van je website onderhoudsstrategie. Maar liefst 95% van klanten die bij onze WordPress De-hack diensten aankloppen lopen in meer of minder mate achter met het uitvoeren van updates. In ons uitgebreide blog "WordPress Onderhoud: alles wat je moet weten" leggen we de basis van een onderhoudsstrategie uit.

De populariteit van WordPress is nog altijd ongekend. Om de veiligheid en continuïteit van het CMS te waarborgen worden er regelmatig nieuwe updates uitgebracht. Dit geldt voor zowel de WordPress core, plugins en thema's. De veiligheid van je WordPress website wordt niet alleen bepaald óf maar ook door wanneer updates worden uitgevoerd. In dit artikel leggen we niet alleen uit welke updates er zijn, maar ook wanneer je ze uit zou moeten voeren.

Welke WordPress updates zijn er?

Niet alle updates zijn hetzelfde, er zijn namelijk veel verschillende soorten WordPress updates die ieder op zijn eigen manier moeten worden bijgewerkt.

WordPress Core Updates

Een WordPress core update is een update voor het WordPress CMS zelf en wordt vaak op maandelijkse basis uitgebracht. Vaak zijn het kleine aanpassingen in het CMS, maar het kan soms ook gaan om grote en ingrijpende veranderingen. Zo zal een WordPress update die van 5.9.1 naar 5.9.2 gaat minder grote veranderingen meebrengen dan een WordPress update die van 5.9.4 naar 6.0.0 gaat. Zorg er dus voor dat voordat je een WordPress update uitvoert er eerst een (bruikbare) backup beschikbaar is van de volledige website en dat je goed leest wat deze nieuwe update inhoudt. Dit kan je doen door naar de volgende link te gaan: WordPress release info.

WordPress Plugin updates

De plugin updates komen veel vaker uit dan WordPress core updates, dit is natuurlijk logisch want een website kan veel verschillende plugins tegelijkertijd draaien. Wanneer je een plugin update is het belangrijk om te kijken of deze plugin goed werkt met de versie van WordPress die draait op jouw website. Maar het is ook belangrijk dat de plugin goed werkt met andere plugins die draaien op de website, zo kan het voorkomen dat sommige plugins in conflict komen met andere plugins en de website daardoor crasht. Zorg er hier dus ook voor dat je altijd een backup hebt gemaakt van de website voordat je de plugins update.

WordPress thema updates

Wanneer een thema een update nodig heeft, is het altijd even extra opletten, de hele website is namelijk opgebouwd door middel van een thema en als hier wat fout gaat, zal dit dus grote gevolgen hebben voor de website. Een thema update zal niet wekelijks gebeuren, maar sommige thema's zullen wel bijna maandelijks een nieuwe versie uitbrengen. Zorg er voor dat je een complete backup hebt gemaakt van de website voordat je het thema update. Ook is het heel belangrijk dat je goed kijkt of de nieuwe versie van het thema goed werkt met de plugins die draaien op de website, het kan namelijk zo zijn dat sommige (oude) plugins niet meer correct werken met de nieuwe versie van het thema en dit kan een conflict veroorzaken en de website crashen.

Let op: Zorg ervoor dat je het child thema hebt geactiveerd en niet het hoofdthema, doe je dit niet dan zorgt de update er voor dat alles dat in het thema is aangepast wordt overschreven!

Hoe vaak moeten WordPress updates uitgevoerd worden?

Dit is een vraag die we vaak krijgen en wordt in zekere zin beantwoord door een onderhoudsstrategie die het beste bij je website past. Een WordPress webshop met dagelijkse orders vergt een andere aanpak dan een meer statische website. Het uitgangspunt voor elke website of webshop zou moeten zijn om hier wekelijks aandacht aan te besteden. Dacht jij, of je webbouwer, er met een maandelijkse of halfjaarlijkse update sessie te zijn dan kan je nog wel eens voor nare verrassingen komen te staan.

Met elke update (WordPress, plugin of thema) zijn de kwetsbaarheden of tekortkomingen in een eerdere versie makkelijk te achterhalen en eventueel te (mis)bruiken. Voor al onze WordPress onderhoudsprogramma's geldt dat er twee keer per week aandacht is voor updates.

Waarom zijn WordPress updates belangrijk?

Een website goed up-to-date houden is erg belangrijk voor de veiligheid van de website. Grotendeels van de WordPress hacks komen namelijk tot stand doordat een hacker via een verouderde versie van WordPress, een plugin of thema binnenkomt. Een verouderde versie is namelijk niet voorzien van de laatste technologie en veiligheid. Het is dus erg belangrijk om alle updates zo snel en goed mogelijk uit te voeren, want een gehackte website kan veel schade opleveren. Zo kan je inkomsten mislopen, heb je te maken met een datalek en is het zaak om je website of webshop weer veilig te krijgen. Wij hebben de mogelijkheden hiervoor, maar voorkomen is beter dan genezen!

Het updaten van WordPress uitbesteden

Updates doen is over het algemeen makkelijk en voor iedereen weggelegd. Het uitvoeren van updates is echter slechts één onderdeel van het onderhouden van je WordPress website of webshop. Het onderhoud en de beveiliging van een maatwerk of bedrijfswebsite in het algemeen kan een vak apart zijn en vergt een plan en de consistente uitvoering ervan. V-Web biedt verschillende WordPress onderhoudspakketten aan die werken voor elke website. Van kleine professionele websites tot grote websites waar alles op en aan zit en alles daartussenin. Bekijk de mogelijkheden die we bieden voor je WordPress website.

Wat ons WordPress onderhoud inhoud?

  • Je website wordt minimaal 2 keer per week gecontroleerd op updates
  • Wij voeren WordPress core updates uit
  • Controleren plugin updates en voeren deze uit
  • Lossen problemen op die voortkomen uit updates
  • Monitoren je website 24/7 via onze geavanceerd systemen
  • Staan direct (telefonisch) voor je klaar in geval van vragen of problemen

Weten hoe je zelf WordPress onderhoud professsioneel aanvliegt? Lees ons blog waarin we alles uit leggen over het ontwikkelen van een complete onderhoudsstrategie voor je WordPress website.