WordPress Onderhoudsmodus uitschakelen

WordPress Onderhoudsmodus uitschakelen

Wanneer je een plug-in of thema update zet WordPress zichzelf automatisch even in onderhoudsmodus. Dit duurt doorgaans niet lang en bezoekers krijgen een melding dat de website tijdelijk niet bereikbaar is. Maar soms kan het voorkomen dat de website in deze onderhoudsmodus blijft staan waardoor deze niet bereikbaar blijft. Lastig als je daar pas de volgende dag achterkomt. Een klein probleem dat de nodige gevolgen kan hebben! Controleer dus altijd je website na het uitvoeren van een update. Gelukkig is het uitschakelen van de WordPress onderhoudsmodus makkelijk en snel op te lossen.

Hoe schakel ik de WordPress onderhoudsmodus uit?

Om de WordPress onderhoudsmodus handmatig uit te schakelen is toegang tot de website via FTP nodig. Deze informatie wordt doorgaans door je hostingprovider verstrekt.

WordPress zet zichzelf in onderhoudsmodus door een nieuw bestaand aan te maken genaamd “.maintenance”. Dit bestand bevindt zich in de root folder van je website.

Het enige wat je hoeft te doen om je WordPress website weer uit onderhoudsmodus te halen is het .maintenance bestand te verwijderen. Log hiervoor dus in op je website doormiddel van FTP en zoek het bestand op, selecteer vervolgens de rechter muisknop en klik op verwijderen. Je website is weer bereikbaar!

Is dit probleem te voorkomen?

Helemaal voorkomen is niet mogelijk. Wel kan je de kans hierop een stuk kleiner maken door bijvoorbeeld niet al je plug-ins tegelijkertijd te updaten en te onderzoeken of de nieuwe versie van een plug-in wel compatibel is met de huidige versie van je WordPress website.

Het is wel mogelijk, en aan te raden, om de maintenance pagina naar je huisstijl te customizen en het uit- en inschakelen van de onderhoudsmodus vanuit de backend te kunnen doen. Hiervoor zijn verschillende plugins, waaronder deze, beschikbaar.

Meer weten over WordPress onderhoud en hoe je een professionele onderhoudsstrategie ontwikkelt? Lees dan ons blog over alles wat je moeten weten over WordPress Onderhoud