Waarom updates voor Joomla en WordPress belangrijk zijn

Het gebruik van een "Open Source" Content Management System, of CMS, als Joomla, Wordpress of Magento brengt een grote mate van gemak, flexibiliteit en ontwerp mogelijkheden met zich mee. Hoewel dit artikel zich specifiek richt op WordPress en Joomla geldt deze informatie voor vrijwel elk CMS. Nadat je website is opgeleverd kan je gelijk aan de slag met alle krachtige functionaliteiten, je content marketing strategie vorm te gaan geven en strakke social media campagnes te lanceren. Een groot voordeel waar inmiddels vele website gebruik van maken.

Updates, updates, updates...

Waar vaak minder aan gedacht wordt is een plan om de website veilig, up-to-date en weerbaar te houden. Juist vanwege de grote, en groeiende populariteit van systemen als Joomla en Wordpress zijn websites die hierop draaien een interessant doelwit voor hackers en malware aanvallen. De eerste stap in het veilig en beter weerbaar maken van je website zijn simpelweg beschikbare updates voor het CMS installeren. Volgens de laatste statistieken blijkt echter dat op dit moment 50% van alle WordPress websites draait op een verouderde versie. Zo simpel lijkt het uitvoeren van updates dus niet...

Hoe werken WordPress en Joomla updates?

Onderhoud van een website is een continu proces. Het internet, de gebruikers, software, hardware, alles bij elkaar vormen deze elementen een dynamisch geheel wat constant in beweging is. WordPress en Joomla worden daarom regelmatig aangepast en uitgebreid om zo optimaal mogelijk te functioneren, te gebruiken en beschermen. Deze aanpassingen worden uitgebracht in de vorm van "updates" en bestaan in de vorm van pakketjes met aangepaste bestanden die specifieke problemen verhelpen, functionaliteiten toevoegen of aanpassen. Hetzelfde geldt voor componenten of plugins die als toevoeging in je website zijn geïntegreerd danwel met het CMS worden meegeleverd. Zodra een update beschikbaar is zal het CMS hiervan een melding geven via de backend van de website. Vervolgens kan via de backend de update veelal direct uitgevoerd worden. Voer updates niet zomaar uit en bereid dit goed voor.

Door up-to-date te zijn met de uitgebrachte updates van WordPress en Joomla beschik je dus over de laatste functionaliteiten en meest stabiele versie van de software. Het is belangrijk om te realiseren dat websites die draaien op verouderde CMS versies veelal slachtoffer worden van aanvallen of indringers. Dit is ook logisch te verklaren. Zodra een update beschikbaar komt worden zwakheden van de voorgaande versie inzichtelijk en wordt de drempel om deze te misbruiken verlaagd. Nu hoef je niet direct in de stress te schieten zodra een update beschikbaar komt. Enerzijds omdat niet elke update specifieke lekken dicht en anderzijds omdat de kans relatief klein is dat je website direct een enorm risico loopt. Dit zal per update afhankelijk zijn en het is daarom verstandig om de changelogs per update te controleren.

Is updaten voldoende?

Concreet is een up-to-date CMS een belangrijk onderdeel van een veilige website. Het gebruik en updaten van plugins en extensies verdient vrijwel hetzelfde update advies. De server waarop je website draait draagt evenwel grotendeels bij aan de veiligheid. Daarnaast zijn er een groot aantal preventieve stappen die je kunt nemen om het risico van problemen met je WordPress of Joomla website te beperken. Ga bijvoorbeeld na of je hosting provider PHP en MySQL netjes bijhoudt en gebruik een firewall om ongewenste activiteiten op je site te voorkomen.

De zekerheid van een professioneel onderhoudsprogramma voor een vast bedrag per maand? Bekijk onze mogelijkheden voor WordPress en Joomla!

Zo onderhouden wij je WordPress of Joomla website

V-Web heeft een geïntegreerd onderhoudsprogramma ontwikkeld voor zowel WordPress als Joomla websites. Onze programma's zijn zorgvuldig samengesteld om elke WordPress of Joomla website tegen de huidige dreigingen te beschermen en de beschikbaarheid ervan te waarborgen. Een snelle en veilige website is niet alleen een vereiste, maar ook een schild tegen potentiële hacks die ernstige gevolgen kunnen hebben voor je bedrijf of imago.

Onze onderhoudsprogramma's omvatten een reeks preventieve maatregelen die specifiek zijn afgestemd op de unieke behoeften van zowel WordPress als Joomla platforms. Dit houdt in: regelmatige updates van de WordPress en Joomla core en plugins / extensies, de implementatie en optimalisatie van een geavanceerde firewall, backend bescherming, IP filtering, en het periodiek zorgen voor backups. Al deze stappen zijn gericht op het behouden van een optimale conditie van je website, ongeacht het platform. Met V-Web ben je verzekerd van een betrouwbare en veilige online aanwezigheid, afgestemd op de specifieke eisen van jouw WordPress of Joomla website.