Dit is waarom WordPress Onderhoud nodig heeft

WordPress wordt door steeds meer bedrijven gebruikt als website, webshop of zelfs complete maatwerk applicatie (bijvoorbeeld een intranet). Met andere woorden een belangrijk onderdeel voor het leggen van contact met klanten, verkooppunt of essentieel voor de bedrijfsvoering. Het onderhouden van een WordPress website is daarmee essentieel om een optimale en veilige werking te kunnen garanderen. Er wordt voortdurend gewerkt aan nieuwe updates die periodiek beschikbaar worden gesteld en vervolgens geïnstalleerd moeten worden. Dit kan in sommige gevallen geautomatiseerd uitgevoerd worden maar vergt voor de meeste (professionele) websites in de praktijk een stukje voorbereiding en planning.

De veiligheid van je WordPress website

Er wordt continu gewerkt aan het verbeteren en beter beveilgen van het WordPress CMS. Met elke update is het daarnaast voor bijvoorbeeld hackers duidelijk wat de gebreken of lekken in voorgaande versies zijn. Hierdoor lopen verouderde versies van WordPress of plugins een verhoogd risico op hacks of malware. Daarbij zijn het vaak niet hackers die op zoek zijn naar een specifieke website maar zijn het doorgaans geautomatiseerde scripts (bots) die ingezet worden het internet af te zoeken naar websites die draaien op specifieke WordPress versies. Op deze manier kunnen vaak een groot aantal websites tegelijk worden aangevallen. Het resultaat is op zijn minst vervelend; onbereikbare websites, dataverlies, zoekmachine perikelen en zelfs imagoschade.

De kans op dit soort problemen is aanzienlijk te verkleinen door ervoor te zorgen dat je WordPress website goed is onderhouden en de nieuwste versies van alle plugins draaien. Een goed onderhouden website is dus letterlijk een investering en levert op termijn meer op dan dat het kost. Net als een goede boekhouder bijvoorbeeld...

Nieuwe functionaliteiten en werking met andere plugins

Het is ook belangrijk om je website te onderhouden zodat er gebruik gemaakt kan worden van de nieuwste functionaliteiten die WordPress te bieden heeft en tevens optimaal werkt met bijvoorbeeld nieuwe versies van PHP. Voor plugins maar ook WordPress zelf worden vaak nieuwe functionaliteiten uitgebracht maar zonder deze te installeren loop je deze dus mis. Ook kan het zijn dat WordPress update naar een nieuwe versie waarmee een verouderde plugin niet overweg kan. Je WordPress website is in dat geval zo veilig als je zwakste plugin. Zorg er dus altijd voor dat zowel WordPress als de gebruikte plugins up-to-date zijn. En mocht je een plugin niet meer gebruiken, verwijder deze dan van je website.

Begin met een back-up!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat een recente en bruikbare back-up goud waard kan zijn. Back-ups zijn letterlijk je tweede kans mocht er wat misgaan met je site. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een plugin update uitvoert die de werking van je WordPress website dwarsboomt. Zelf een foutje maken kan natuurlijk ook altijd gebeuren. Mocht het gebeuren dat je site niet meer werkt en is dit niet zomaar op te lossen dan bewijst een back-up direct zijn waarde. Ga er niet vanuit dat je hostingprovider hiervoor zorgt want dit is vaak niet vanzelfsprekend of kost het geld om deze terug te zetten. Zorg er dus niet alleen voor dat er een back-up is maar dat je deze ook zelf snel terug kan zetten.

Ranking op Google

Onderhoud en aandacht voor je WordPress website heeft een effect positief effect op Google rankings. Een website die namelijk niet goed onderhouden is kan potentieel snel gehackt worden en gehackte websites worden uiteindelijk uit de zoekresultaten van Google verwijderd. Heb je veel tijd gestoken in het vindbaar maken van je website, je domein autoriteit gaat door het dak, word je gehackt… Daar betaal je vervolgens een hoge prijs voor. Mocht het toch gebeuren, zorg dat je snel actie onderneemt. Onze specialisten helpen je snel en vakkundig een gehackte website weer veilig online te krijgen.

Blijf lezen? Zo ontwikkel je een complete onderhoudsstrategie voor een WordPress website

Onderhoud zelf doen of laten doen

Onderhoud aan je website is niet lastig! Goed onderhoud en dit consistent uitvoeren is echter een kunst en vergt tijd en een plan. Weet dat onderhoud niet alleen uit updates bestaat maar een onderdeel is van een zorgvuldige strategie. Wat ons betreft bestaat een onderhoudsplan in de basis uit minimaal vier disciplines waar je zeker mee aan de slag moet, namelijk:

  • Periodiek uitvoeren van updates: CMS + plugins
  • Bescherming (firewall)
  • Monitoring
  • Back-ups

Met een strategie die bovengenoemde aandachtspunten bevat is je website up-to-date, weerbaar tegen mogelijke aanvallen of problemen, ben je op de hoogte wat er zich op de website of webshop afspeelt en heb je een recente en bruikbare back-up in noodgevallen.

Bekijk onze WordPress & Joomla Onderhoudsprogramma's

Tijd en stress besparen? Wij bieden verschillende onderhoudsprogramma’s tegen een vast bedrag per maand die aansluiten op elke WordPress en Joomla website of webshop. Daarnaast leveren we support voor zowel WooCommerce als Virtuemart & Hikashop. Onze ontwikkelaars staan  klaar om uw vragen snel telefonisch of via onze chat te beantwoorden.