Hosting kiezen? Hier moet je op letten

Het juiste hostingpakket is cruciaal voor een succesvolle werking van je website of webshop. De hostingproviders vliegen je om de oren waarbij de één nog goedkoper of sneller is dan de ander. Onderhuids verschillen deze pakketten vaak enorm en dat geldt ook voor support die je van een hostingprovider mag verwachten wanneer je vragen hebt of wanneer het een keer even tegen zit. Dus waar let je op en waar begin je bij het selecteren van een hostingprovider? Tijd voor wat meer diepgang in de wereld van website en webshop hosting.

Website hosting: de basis

Simpel gezegd biedt een hostingprovider iets heel eenvoudigs, namelijk een plek om je website te plaatsen inclusief het leveren van de benodigde software om je website daadwerkelijk uit te kunnen serveren. Dit alles tegen een bepaalde prijs die afhankelijk is van de technische specificaties van het gekozen pakket en de support die je daarbij mag verwachten. Een hostingpakket voor een paar euro per maand klinkt in de basis aantrekkelijk maar kan op termijn de nodige frustratie kosten wanneer dit niet aansluit op wat je website of webshop vereist.

Om een goede beoordeling hieraan aan te geven moeten we eerst alle punten onderscheiden wat een hosting provider allemaal te bieden heeft.

Hoe kies je de beste hosting provider?

Zoek je een hosting provider dan is er genoeg om te kiezen. Elke hosting provider zal de nodige voor- en nadelen hebben en het is daarom belangrijk om eerst een aantal belangrijke zaken in overweging te nemen. Heb je dit inzichtelijk dan is het kiezen van een hosting provider een stuk makkelijker.

Online schijfruimte

De diskruimte voor je website is makkelijk te vergelijken met een opslagruimte. Hoe groter de opslagruimte is, des de meer spullen je erin kunt plaatsen. Dit geldt ook voor een website. Websites variëren in diverse groottes. Kleine blogs kunnen een opslag hebben van 50mb, waarbij grote webshops soms een opslag hebben van 500gb, wat 500.000mb is! Bijna alle hosting providers bieden diverse pakketten aan, dus het is eerst belangrijk om te weten hoe groot je website is voordat je een keuze maakt voor het geschikte hostingpakket.

Hoe groot is dus mijn website?

Precies weten hoe groot je website is kan lastig zijn. In eerste instantie kun je de diskruimte vinden in de controlepaneel van je host. Heb je nog geen host, dan kun je het volgende doen:

  • Maak een back-up van de website;
  • De grootte van de back-up kan je een indicatie geven hoe groot de website is.
  • Als een back-up 200mb is kan het zijn dat zodra je de back-up uitpakt het bestand groter is. Let hier dus wel op!

SSD VS HDD storage

Goede hostingproviders bieden een SSD storage waardoor data sneller verzonden wordt en de site daardoor sneller draait. Goedkopere hostingproviders hebben een minder sterke HDD storage wat invloed heeft op de performance van je website. Daarnaast kan trage performance invloed hebben op je SEO score, dus dit is zeker een belangrijk puntje om over na te denken bij het kiezen van je hostingprovider. Is snelheid van je website belangrijk voor jou, dan raden we aan te kiezen voor een SSD storage. Gelukkig is SSD de standaard voor de meeste hostingproviders, dus je zult niet snel een hostingprovider vinden die HDD aanbiedt.

Dataverkeer

Bij het bestellen van je hostingpakket gaat dataverkeer ook een rol moeten spelen bij je keuze. Dataverkeer wordt gezien als het verbruik dat door gebruikers wordt gebruikt. Naast dat er opslagruimte aanwezig moet zijn waar je de site in kan plaatsen, moet er ook ruimte vrijgemaakt worden die je bezoekers kunnen gebruiken. De bezoeker download immers ook delen van de website om het goed te kunnen zien.

Hostingproviders bieden vaak erg veel opslag voor dataverkeer, dus in de meeste gevallen hoef je je niet hier druk om te maken. Mocht je de diskruimte wel overschrijden, dan kun je meestal bij je hostingprovider je pakket upgraden. Wil je hierbij hulp hebben, dan kun je altijd vragen om gratis advies bij ons voor een geschikte hostingprovider.

Domeinnaam

De domeinnaam van een website is de identiteit van een website. Zie het als de nummer van je opslagruimte zodat je altijd weet waar je opslagruimte ligt. De nummer van je opslagruimte wordt in de web-wereld gezien als een IP-adres. Een IP-adres bestaat uit een aantal nummers zoals bijvoorbeeld: ‘185.87.250.69’, waarmee je aan de computer aangeeft naar welke website je gestuurd wilt worden.

Om het voor mensen makkelijk te maken zijn er domeinnamen verzonnen. Domeinnamen zijn vervangende namen voor de IP-adressen. Elke site heeft een IP-adres, zelfs Google.nl (172.217.20.99) en Facebook.nl (157.240.201.35).

Hostingproviders en domeinnamen, opslagruimtes en slotenmakers

Domeinnamen hoeven niet altijd te draaien bij de desbetreffende hostprovider om goed te werken. Echter raden we dit wel altijd aan onze klanten aan. Als de domeinnaam draait bij dezelfde host kunnen ze makkelijk en sneller problematieken opsporen en oplossen.

Een voorbeeld hiervan is als je een opslagruimte hebt het ook handig is om in datzelfde pand een slotenmaker te hebben die je (meteen) kan helpen als je niet in je opslagruimte kan komen. Naar een andere slotenmaker gaan kan wel, maar kost meer tijd.

Service, service en nog meer service

We kunnen het niet vaker zeggen, maar waar klanten uiteindelijk tegenaanlopen is dat goedkope hostingproviders een zwakkere klantenservice hebben. In de meeste gevallen is deze keuze volkomen logisch. Meestal word het nut er niet van ingezien een fors bedrag te betalen om alleen de website live te houden. De reden waarom wij aanraden te kiezen voor een goede hostingprovider is omdat deze zich onderscheidt met een top klasse klantenservice.

Waarom wij de voorkeur hebben voor een premium hosting

Wij hebben altijd de voorkeur voor een premium hosting vanwege de klantenservice. Veel hostingproviders werken met een ticket- of mailsysteem, omdat ze anders de drukte niet kunnen bijhouden. Premium hostingproviders bieden de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen indien je vragen hebt, iets niet snapt of hulp nodig hebt.

In eerste instantie wordt niet gedacht om een premium hosting te nemen, want je website staat live, draait goed en er is niet aan de hand. Maar het moment dat de website problematieken gaat vertonen, dan is wachten geen optie en heb je gelijk hulp nodig. Hosting providers kunnen vroegtijdig problematieken opsporen en voor de veiligheid de website offline zetten om schade in de toekomst te voorkomen. 

Conclusie

Nu is de grote vraag voor iedereen: ‘Welke hostingprovider past het beste bij mij’. Niet elke website heeft namelijk een dure hosting provider nodig. Samenvattend zijn dit de punten waar je op moet letten bij het kiezen van een hostingpakket.

  • De opslagruimte voor je website moet je baseren op de grootte van je website, maar ook de back-ups die je erin plaatst. Meestal is het handig om 2-3 back-ups standaard te hebben in je website. Dit kan de grootte van je hostingpakket verhogen. Let hier dus goed op.
  • Wil je een snellere site hebben, kies dan voor een provider die SSD storage aanbied. Anders voldoet HDD storage ook.
  • Dataverkeer is minder belangrijk omdat hostingproviders meestal genoeg ruimte hiervoor aanbieden. Mocht je merken dat deze ruimte vol loopt, dan is het in de meeste gevallen altijd mogelijk om je hostingpakket te upgraden.
  • Een domeinnaam draaien bij je hostingprovider is een optie maar geen must. Het is alleen makkelijker voor de hosting om problemen op te lossen mochten die er zijn.
  • Duurdere hostingproviders onderscheiden zich in hun klantenservice. Wil je graag ontlast worden en dat mogelijke problemen zo snel mogelijk opgelost kunnen worden, dan is een premium hostingprovider voor jou misschien wel de goede keuze. Hecht je hier niet veel waarde aan, dan kun je bij een goedkopere hosting aansluiten.

Zou je graag advies willen hebben welke provider en pakket het beste past bij jouw bedrijf? Wij bieden gratis hostingadvies aan voor bedrijven.