Een snelle website: hoe doe je dat?

Hulp nodig met uw website of webshop? Chat, bel of mail met een specialist!
Hulp nodig? Chat, bel of mail!

Een snelle website is niet alleen voor een gebruiker erg prettig, ook Google hecht al langere tijd bijzonder veel waarde aan snelheid. Sinds de zomer van 2018 heeft Google "mobile-first indexing" geïntroduceerd waarmee de snelheid van een website een nog grotere rol is gaan spelen. Alléén website snelheid is niet het doel; logischerwijs dient ook de inhoud van de desbetreffende webpagina in orde te zijn maar we gaan ervan uit dat dit "up to par" is zodra u zich zorgen gaat maken over de snelheid van uw website. Maar wat maakt een website snel en wat dient u te optimaliseren om een snelle website te krijgen?

Website Hosting

Een snelle website begint met goede hosting. Uw hosting provider speelt een fundamentele rol bij de werking van uw website. Iets simpels als de reactietijd van de server (tijd tussen aanvraag van de browser en een reactie van de server) is van grote invloed op de snelheid van een website. Grote kans dat een tool als Google Pagespeed Insights hierover een opmerking heeft. Daarnaast is de beschikbare server software ook een belangrijke factor. Draait uw website nog op PHP 5.4 of geeft uw hoster de mogelijkheid om te switchen naar de laatste versie PHP 7.2? Een groot verschil aangezien PHP 7 niet alleen veiliger maar ook vele malen sneller is. Reden genoeg om uw huidige hosting eens tegen het licht te houden.

Gebruikmaken van caching

Caching is een goede manier om uw website sneller te maken en is bijvoorbeeld in Joomla of Magento standaard aanwezig. Daarnaast zijn er natuurlijk per CMS verschillende extensies beschikbaar om dit verder te optimaliseren. Met caching worden onderdelen, of hele pagina's in geval van "Full Page Caching", opgeslagen. Zo staan pagina's, of delen ervan, direct gereed voor gebruik waardoor de website veel sneller opgebouwd en getoond kan worden. Uw website kan hierdoor soms wel 2 of 3 keer zo snel worden.

Gebruik maken van een CDN

CDN staat voor "Content Delivery Network" en zorgt ervoor dat de belastingen van uw server worden verdeeld over netwerken die daar geschikt voor zijn. Concreet betekent dit dat content via de snelste en meest optimale route bij de gebruiker wordt afgeleverd. Maakt een website geen gebruik van CDN dan wordt content vanuit een enkele bron uitgeserveerd waar de gebruiker zich ook bevindt. CDN zorgt er dus voor dat de inhoud wordt geleverd door een server zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker. Levert u producten wereldwijd of heeft een meertalige website dan is het gebruik van een CDN een aanrader. De kosten voor het gebruiken van een CDN zijn doorgaans goed te overzien en soms zelfs gratis of inbegrepen bij uw hosting pakket.

Afbeeldingen optimaliseren

Een andere manier om uw website sneller te maken is het optimaliseren van afbeeldingen. Bewerk afbeeldingen specifiek voor het doel waarvoor u de afbeelding gaat gebruiken. Gebruikt u een afbeelding in een artikel dan zijn afmetingen van 2000px bij 1400px waarschijnlijk niet nodig en zal alleen resulteren in langere laadtijden. Kijk daarnaast ook naar mogelijkheden om compressie toe te passen waarmee de grootte van een afbeelding aanzienlijk afneemt. Zorg er wel voor dat hierbij de kwaliteit voldoende blijft. Tools als Photoshop (betaald) of TinyPNG (gratis) kunnen u hierbij helpen.

Compileren van Javascript en CSS bestanden

Websites zijn vaak technische hoogstandjes die gebruikmaken van vele verschillende CSS en Javascript bestanden om te zorgen voor een prachtige uitstraling en User Experience (UX). Door deze bestanden samen te voegen (compileren) wordt alle code samengevoegd tot één grote brei aan code die vele malen kleiner is dan de onafhankelijke bestanden. Voor de browser maakt dit geen verschil en zal interpretatie van de code hetzelfde zijn. Echter kan dit bestand vele malen sneller uitgeserveerd worden waardoor de website een stuk sneller wordt. Verschillende CMS'en en frameworks hebben standaard dergelijke functionaliteit aan boord. Daarnaast zijn er verschillende extensies beschikbaar om het compileren en samenvoegen van CSS en Javascript mogelijk te maken.

Website up-to-date?

Het up-to-date houden van uw website is zoals we vaak zeggen; een goede gewoonte. Hiermee bedoelen we niet alleen dat u zorgt dat de laatste CMS updates periodiek worden geïnstaleerd maar ook dat bijvoorbeeld niet gebruikte extensies worden verwijderd. Want juist dat laatste zorgt vaak voor een overdaad aan ongebruikte stylesheets, scripts en andere code die niets toevoegen aan de werking van uw website maar de snelheid negatief kunnen beïnvloeden.

Als u gebruik maakt van een CMS, zoals WordPress, Magento of Joomla dan heeft u de mogelijkheid om eindeloos extensies of plugins te installeren. Dat wil niet zeggen dat u dit ook moet doen. Maak  bewuste keuzes welke extensies u gaat gebruiken en kijk hierbij ook naar de kwaliteit van de extensie. Onnodige plugins kunnen uw website trager maken. Slecht geschreven plugins kunnen voor problemen zorgen.

Een website verdient en vergt continue aandacht. Loopt uw website als een zonnetje dan is het nog geen reden om achterover te leunen. Ververs van tijd tot tijd de cache van de website, optimaliseer uw database en laat Google Pagespeed Insights of GTmetrix wat nieuwe inzichten bieden. Er is altijd iets te doen en te optimaliseren.

Onderhoud en optimalisatie combineren?

Het optimaliseren en sneller maken van een website kan soms overweldigend zijn. Het vergt een nauwkeurige balans tussen content, techniek en weergave om tot een optimaal resultaat te komen. Ook het onderhouden en beschermen van uw website kan de nodige tijd vergen. V-Web heeft voor Joomla, Magento en Wordpress specifieke programma's ontwikkeld waarmee we het zowel het onderhoud als de optimalisatie van uw website in beheer nemen. Neem contact met ons op (071 - 20 32 40 8) of chat direct met onze specialisten.