Een snelle website: hoe doe je dat?

Een snelle website is niet alleen voor een gebruiker erg prettig, ook Google hecht al langere tijd bijzonder veel waarde aan snelheid. Google hanteert daarnaast al langer "mobile-first indexing" waarbij de werking en snelheid van een website op mobiele apparaten de basis vormt voor het indexeren en dus de vindbaarheid van een website. Sinds 2021 zijn daarbij de richtlijnen voor algemene gebruiksvriendelijkheid onder de noemer "Core Web Vitals" bij gekomen. Alles informatie over deze parameters vind je in ons blog "Google Core Web Vitals: dit betekent het voor je website".

Reden genoeg dus om aandacht te besteden aan de snelheid van je website, maar waar begin je? Alléén website snelheid is niet het doel; logischerwijs dient ook de inhoud van de desbetreffende webpagina in orde te zijn maar we gaan ervan uit dat dit "up to par" is zodra je je zorgen gaat maken over de snelheid van je website. Maar wat maakt een website snel en wat dien je te optimaliseren om een snelle website te krijgen?

Betere prestaties, meer klanten en conversies. Klaar om je website echt te laten renderen?

Website hosting

Een snelle website begint met goede hosting. Je hosting provider speelt een fundamentele rol bij de werking van elke website. Iets simpels als bijvoorbeeld de reactietijd van de server (tijd tussen aanvraag van de browser en een reactie van de server) is van grote invloed op de snelheid van een website. Grote kans dat een tool als Google Pagespeed Insights hierover een opmerking heeft.

Daarnaast is de beschikbare server software ook een belangrijke factor. Draait je website nog op PHP 5.4 of geeft je hoster de mogelijkheid om te switchen naar de laatste versie PHP 7.4 of zelfs PHP 8? Een groot verschil aangezien PHP 7 niet alleen veiliger maar ook vele malen sneller is. Voldoende aanleiding om je huidige hosting eens tegen het licht te houden.

Gebruikmaken van caching

Caching is een goede manier om je website sneller te maken en is bijvoorbeeld in Joomla of Magento standaard aanwezig en is dit voor WordPress middels diverse plugins in te regelen. Met caching worden onderdelen, of hele pagina's in geval van "Full Page Caching", opgeslagen. Zo staan pagina's, of delen ervan, direct gereed voor gebruik waardoor de website veel sneller opgebouwd en getoond kan worden. Je website kan hierdoor soms wel 2 of 3 keer zo snel worden.

Gebruik maken van een CDN

CDN staat voor "Content Delivery Network" en zorgt ervoor dat de belastingen van je server worden verdeeld over netwerken die daar geschikt voor zijn. Concreet betekent dit dat content via de snelste en meest optimale route bij de gebruiker wordt afgeleverd. Maakt een website geen gebruik van CDN dan wordt content vanuit een enkele bron uitgeserveerd onafhankelijk waar de gebruiker zich bevindt.

Een CDN zorgt er dus voor dat de inhoud wordt geleverd door een server zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker. Heb je een wereldwijde doelgroep dan is het gebruik van een CDN een absolute aanrader. De kosten voor het gebruiken van een CDN zijn doorgaans goed te overzien en soms zelfs gratis of inbegrepen bij je hosting pakket.

Afbeelding optimaliseren

Afbeeldingen zijn vaak één van de grootste elementen op een webpagina. Bewerk afbeeldingen specifiek voor het doel waarvoor je de afbeelding gaat gebruiken. Gebruik je een afbeelding in een artikel dan zijn afmetingen van 2000px bij 1400px waarschijnlijk niet nodig en zal alleen resulteren in langere laadtijden. Kijk daarnaast ook naar mogelijkheden om compressie toe te passen waarmee de grootte van een afbeelding aanzienlijk afneemt. Zorg er wel voor dat hierbij de kwaliteit voldoende blijft. Tools als Photoshop (betaald) of TinyPNG (gratis) kunnen hierbij helpen.

Compileren van JavaScript en CSS bestanden

Websites zijn vaak technische hoogstandjes die gebruikmaken van vele verschillende CSS en JavaScript bestanden om te zorgen voor een prachtige uitstraling en User Experience (UX). Door deze bestanden samen te voegen (compileren) wordt alle code samengevoegd tot één grote brei aan code die vele malen kleiner is dan de onafhankelijke bestanden.

Voor de browser maakt dit geen verschil en zal interpretatie van de code hetzelfde zijn. Echter kan dit bestand vele malen sneller uitgeserveerd worden waardoor de website een stuk sneller wordt. Verschillende CMS'en en frameworks hebben standaard dergelijke functionaliteit aan boord. Daarnaast zijn er verschillende extensies beschikbaar om het compileren en samenvoegen van CSS en Javascript mogelijk te maken.

Website onderhoud

Het onderhouden van je CMS is niet alleen cruciaal voor de veiligheid van je website het zorgt ook voor betere prestaties. Onderhoud van je website reikt verder dan alleen het uitvoeren van updates en zou onderdeel moeten zijn van je onderhoudsstrategie. Lees hier hoe de basis van je onderhoudsstrategie eruit hoort te zien.

Maak je gebruik van een CMS zoals WordPress of Joomla dan heeft je de mogelijkheid om eindeloos extensies of plugins te installeren. Dat wil niet zeggen dat je dit ook moet doen. Maak bewuste keuzes welke extensies je gaat gebruiken en kijk hierbij ook naar de kwaliteit van de extensie. Onnodige plugins kunnen je website namelijk vertragen. Slecht geschreven plugins kunnen voor problemen zorgen.

Een website verdient en vergt continue aandacht. Loopt je website als een zonnetje dan is het nog geen reden om achterover te leunen. Ververs van tijd tot tijd de cache van de website, optimaliseer je database en laat Google Core Web Vitals of GTmetrix nieuwe inzichten bieden in hoe je website écht presteert. Er is altijd iets te doen en te optimaliseren.

Onderhoud en optimalisatie combineren?

Het optimaliseren en sneller maken van een website kan soms overweldigend zijn. Het vergt een nauwkeurige balans tussen content, techniek en weergave om tot een optimaal resultaat te komen. Ook het onderhouden en beschermen van uw website kan de nodige tijd vergen. V-Web heeft voor WordPress en Joomla specifieke programma's ontwikkeld waarmee we het zowel het onderhoud als de optimalisatie van uw website in beheer nemen. Neem contact met ons op (071 - 20 32 40 8) of chat direct met onze specialisten.