Dit is de basis voor een veilige Joomla of WordPress website

Ben je verantwoordelijk voor een website dan kijk je voornamelijk naar wat er beter kan. Ontvangen we voldoende bezoekers? Moeten we de content strategie aanpassen? Worden de blog artikelen gelezen? Hoe verhogen we de CTR's? Zo zijn er ontelbaar veel ballen die in de lucht gehouden moeten worden om te zorgen dat je website de gestelde doelen behaalt. Saillant detail is dat veel voor de hand liggende, en soms vitale, aandachtspunten verstoken blijven van de noodzakelijke en periodieke aandacht TLC.

De minst slimme acties voor je website

In plaats dat we een politiek correcte lijst van dingen die je zou moet doen opdreunen vliegen we het deze keer eens anders aan. Daarom presenteren wij de top 7 van "minst slimme" dingen die je voor je Joomla, Wordpress of Magento website kan doen.

Maak je niet druk om het updaten van Joomla, Wordpress

Als het niet stuk is, hoef je het ook niet te repareren. Zelfde geldt voor extensies, plugins of hoe elk CMS haar uitbreidingen ook noemt.

Gebruik de goedkoopste hosting provider die je kan vinden

En dan het liefst van het soort waarbij je met honderden andere websites gebruik maakt van dezelfde server. Shared hosting in haar puurste vorm zeg maar. Hosting is hosting nietwaar? Tenslotte bespaar je er zoveel geld mee dat je met gemak alle daaruit voorkomende problemen kan financieren.

Verspil je tijd niet aan het maken van back-ups

Met de huidige technische mogelijkheden is een situatie waarbij een backup haar waarde bewijst te klein om aandacht voor een recente en bruikbare backup te hebben. Misschien kan je hosting provider je helpen...misschien ook niet.

Gebruik overal dezelfde login gegevens voor

Je hebt tegenwoording overal login gegevens voor nodig; website, bank, Facebook, mail en noem ze maar op. Waarom moeilijk doen als je hiervoor dezelfde gegevens kan gebruiken? Soort van "Single Sign-On" maar dan makkelijker, ook voor anderen.

Aanpassingen en updates doe je direct op de live omgeving

Een ontwikkel- en testomgeving zijn een hoop werk en wanneer gebruik je het nou eenmaal? Daarbij; wat kan er nou gebeuren bij het updaten van een extensie of Joomla. En mocht er iets fout gaan dan heb je altijd nog een backup. Toch?

Vertrouw altijd extensies van derde partijen

Het web staat vol met extensies, componenten, plugins en andere magische uitbreidingen waar je je website van kan voorzien. En elke ontwikkelaar die zo'n knap staaltje software in elkaar weet te draaien zal ook wel zorgdragen voor updates en het voorkomen van veiligheidsproblemen. En anders hebben we altijd nog een back... Laat maar.

Aandacht voor PHP en hosting instellingen zijn zonde van je tijd

Het meest interessante is dat bovenstaande punten veelal als lastige, vervelende of oninteressante actiepunten gezien worden. Hosting keuzes en updates spelen hierbij absolute hoofdrollen en vinden hun oorsprong veelal in een gebrek aan kennis of bewustzijn. De juiste hosting bijvoorbeeld, kan niet alleen zorgen voor een veiligere maar ook snellere website. Hetgeen je terug zal zien in je CTR's en conversies. De keuze voor een duurdere en tevens technisch beter ingerichte hosting omgeving verdient zich op termijn dus makkelijk terug. En een gehackte website omdat er geen updates worden uitgevoerd... Dat blijft nog wel even pijn doen.

Periodiek aandacht voor je website

Het klinkt misschien afgezaagd maar een website kan je met het rijden van een auto vergelijken. Het landschap verandert continue; er komen nieuwe wegen bij en verkeersituaties veranderen. Daar zal je navigatie bijvoorbeeld voor geupdate moeten worden. Tegelijk heeft je auto periodiek onderhoud nodig om uberhaupt te kunnen blijven rijden. In grote lijnen komt dit overeen met je website; Google verandert bij tijd en wijle de spelregels voor SEO, nieuwe technieken maken oudere overbodig en updates houden je website veilig.