Waarom komt mijn (Wordpress) hack steeds terug; top 4 [2020]

Wordpress website gehackt? Neem contact op met onze specialisten!
Wordpress gehackt? Neem contact op!

Je website is gehackt, het overkomt iedereen en hoe vervelend het ook is, in de meeste gevallen zijn er manieren om het in de toekomst te voorkomen. Meestal is onvoldoende onderhoud de hoofdzakelijke oorzaak, maar het kan ook zijn dat er kwaadaardige code (malware) in de plug-ins zitten, net zoals bij de populaire File Manager plug-in. In deze blog informeer ik je hoe je het beste kunt voorkomen dat een (Wordpress) hack terugkomt. 

Kies voor een betrouwbare CMS

De populairste CMS is en blijft Wordpress. Miljoenen mensen gebruiken het om zijn diversiteit in plug-ins en toevoegingen. Helaas zijn er momenteel CMS’en die onveilig zijn, zoals Magento 1. Onlangs is Magento 1 verleden tijd en Magento 2 zijn opvolger. Hierdoor heeft Magento 1 geen core-updates meer wat resulteert in veel lekken wat de kans groter maakt om gehackt te worden. Ons advies, stap over naar een ander betrouwbaardere CMS zoals Wordpress of Joomla.

Heb je een website of webshop nodig, dan kunnen wij zorgen dat we een gloednieuwe en professionele site voor je maken.

Goed onderhoud is het halve werk

Onderhoud is erg belangrijk voor een site, omdat je hiermee de kans verkleint dat hackers je site binnen kunnen dringen. Hieronder leg ik je uit hoe je kunt zorgen dat je site goed onderhouden blijft en daardoor de kans op hacks verminderd:

1. Updaten van je Wordpress core-files

De core-files van je Wordpress site bestaan, zoals de titel zegt, uit de kern bestanden van Wordpress. Wordpress heeft zo nu en dan updates van het systeem zelf en meestal zijn deze updates omdat er mogelijk een lek is gevonden en deze, met de update, is opgelost. Om ervoor te zorgen dat deze lek niet in jouw site terecht kan komen is het belangrijk om je Wordpress regelmatig te controleren of het geüpdatet moet worden.

2. Updaten van je plug-in

Bijna dagelijks zie je op je Wordpress Dashboard dat er plug-ins geüpdatet moeten worden. Maar waarom moet dit zo vaak? Zoals bij het vorige punt is besproken hebben plug-ins soms een lek wat zo snel mogelijk gedicht moet worden. Als dit niet gebeurt ontstaat de kans dat malware geplaatst wordt binnen de site, wat kan zorgen dat je site niet meer functioneel kan zijn. Daarnaast kan malware zorgen voor problemen binnen je vindbaarheid in Google. Wees daarom alert met welke plug-ins je installeert en zorg dat je ze regelmatig update.

3. Maak back-ups!

Bij V-Web kunnen we het niet vaker zeggen, maar maak altijd voldoende back-ups! Back-ups zijn je tweede kans mocht er wat mis gaan met je site. Het kan zijn dat Wordpress- en plug-in updates zorgen dat je site niet meer werkt. Dit kan een aantal oorzaken hebben, waaronder dat de plug-ins soms niet overweg kunnen met een bepaalde Wordpress versies. Mocht het gebeuren dat je site niet meer werkt is het natuurlijk wel fijn om een back-up te hebben zodat je al je onjuiste wijzingen weer terug kan draaien. Dus nogmaals, maak back-ups!

4. Schakel hulp in als het niet lukt

Onderhoud aan je website is niet lastig, echter is goed onderhoud een kunst. Zorg daarom dat als je niet snapt wat je doet of je er simpelweg geen tijd voor hebt dat je op tijd hulp inschakelt van een professional.

V-Web is gespecialiseerd in het onderhouden van websites en met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij trots mede te delen dat we al meer dan 300 sites aan het onderhouden zijn. In eerste instantie kan het wat prijzig zijn om een professional in te schakelen, maar belangrijk is om te weten dat wat jij in 4 uur kunt doen, wij mogelijk veel sneller kunnen doen. Uiteindelijk zal onderhoud door ons je veel tijd, maar ook veel stress besparen. Ben je geïnteresseerd in wat wij allemaal aanbieden, aarzel niet te kijken naar onze onderhoudsplannen. Wil je graag informatie, aarzel niet om te chatten of te bellen met ons. We helpen je graag!

Conclusie

Onderhoud kan dus erg lastig zijn, maar als je de basis onder de knie hebt ben je al halverwege je reis naar een veilige site. Belangrijk is om de net besproken punten toe te passen aan je site en voordat je het weet is je site weer een stuk veiliger. Nog alles even op een rijtje:

  • Kies voor een betrouwbare CMS
  • Update je core Woredpress files en plugins
  • Maak voldoende back-ups
  • Is het te lastig, SCHAKEL HULP IN!

V-Web is gespecialiseerd in het onderhouden van websites en met meer dan 10 jaar ervaring zijn wij trots mede te delen dat we al meer dan 300 sites aan het onderhouden zijn. Aarzel niet om contact op te nemen en als je vragen hebt, we helpen je graag!