Magento Pre Launch Checklist

Hulp nodig met uw website of webshop? Chat, bel of mail met een specialist!
Hulp nodig? Chat, bel of mail!

Het moment van live gaan van uw webshop kan enigszins overweldigend zijn en kan de nodige stress opleveren. De volgende checklist kan uitkomst bieden en de nodige frustratie helpen voorkomen.

Base URL's

Dit zijn de URL's dit opgeslagen zijn in de database en geven aan via welk adres de webshop benaderd kan worden. Het is belangrijk dat wanneer uw webshop is verhuist deze URL's worden aangepast anders zal uw webshop continue terugverwijzen naar het oude domein. Base URL's kunnen aangepast worden in de "core_config_data" tabel in de database, of via de admin interface in "System > Configuration > Web". Vergeet niet de laatste "forward slash", dit voorkomt een hoop zoekwerk.

Aanpassen Admin URL

Om veiligheidsredenen is het verstanding de "Admin URL", de URL die toegang verschaft naar het login scherm van uw webshop backend, te veranderen van de standaard /admin. Dit kunt u veranderen in het bestand "app/etc/local.xml".

Favicon

Een favicon is het icoontje wat verschijnt in de adresbalk van de browser. Plaats een favicon door in de backend te gaan naar "System > Configuration > Design > HTML Head". Hier kunt een favicon aanmaken.

HTML Head

Pas de titel van uw webshop en meta informatie aan. Deze informatie is belangrijk voor SEO. Ga naar  "System > Configuration > Design > HTML Head".

Placeholder Foto's

Maak placeholder illustraties voor uw webshop en configureer deze in "System > Configuration > Catalog > Catalog > Product Image Placeholders". Een afbeelding van 300px X 300px kan hiervoor het beste gebruikt worden.

Contact informatie

Zorg ervoor dat uw e-mail adressen correct zijn ingevuld. Controleer "System > Configuration > Store Email Addresses".

Product Inventaris

Gedurende ontwikkeling heeft u er wellicht niet naar gekeken maar het is belangrijk om te controleren of en hoe u uw inventaris bijhoudt. Indien uw voorraad bijgehouden wordt in Magento dan zal het nodig zijn om actuele voorraad aantallen te importeren alvorens de webshop live gaat.

Transactionele E-mails

Transactionele e-mails gebruiken in de basis een ander logo dan het standaard logo dat voor de webshop frontend is geconfigureerd. Zonder aanpassing in "System > Configuration > Design > Transactional E-mails" zal het Magento logo worden getoond.

Templates Transactionele E-mails

Magento maakt gebruikt van verschillende templates voor het versturen van transactionele e-mails. Deze templates worden beheert in "System > Transactional Emails". In dit scherm kunt u de standaard templates inladen en aanpassen al naar gelang uw wensen of eisen. Zodra u een template heeft aangepast en opgeslagen kunt deze toewijzen aan een specifiek bericht via "System > Configuration > Sales > Sales Emails".

Wachtwoorden in "Nieuw Account" template

In tijden waarin uw wachtwoorden net zo belangrijk zijn als uw pincode is het aan te raden om de wachtwoorden die Magento in "plain-text" aan nieuwe gebruikers stuurt af te schermen. Maak een nieuw "Nieuw Account" template en vervang het wachtwoord met bijvoorbeeld "*******" of een aanvullende tekst. Controleer vervolgens het template.

Ontwerp Factuur & Pakbon Ontwerp

Het logo gebruikt op facturen en pakbonnen dient apart aangepast te worden in "System > Configuration > Sales > Invoice & Packing Slip Design".

BTW Instellingen

Het correct toepassen van de BTW kunt u gemakkelijk regelen via "System > Configuration > Sales > Tax".

Verzenden & Betalen

Om de juiste "tax rates" te kunenn gebruiken is een correct adres van waaruit de goederen worden verzonden nodig. Configuratie: "System > Configuration > Shipment Settings".

Verzend methodes

Magento geeft standaard de mogelijkheid een aantal verzendmethodes te configureren via "System > Configuration > Shipment Methods". Voor additionele verzendmethodes, bijvoorbeeld PostNL, zijn doorgaans goede extensies te verkrijgen.

Betaalmethoden

Om uiteindelijk betaald te kunnen worden is het belangrijk een betaal geteway te configureren. Goede en standaard aanwezige opties zijn Paypal en Authorize.net en vindt u onder "System > Configuration > Payment Methods". Daarnaast kan een payment provider zoals MultiSafePay een breed scala aan betaalmogelijkheden aanbieden.

404 Pagina

Een belangrijke pagina die vaak wordt vergeten. Bezoekers die op deze pagina komen zijn vaak al enigszins teleurgesteld dus laat ze niet verder verdwalen of vertrekken. Pas de standaard 404 pagina aan onder "CMS > Pages". Maak voor een meertalige shop ook meerdere 404 pagina's aan en wijs ze toe aan de juiste "store view".

Verwijder test data

Gedurende de testfase van uw webshop zult u waarschijnlijk een hoeveelheid testdata hebben gegenereerd. Verwijder daarom alle test orders, producten en klanten die tijdens ontwikkeling zijn aangemaakt.

Combineer Javascript bestanden

Combineer alle Javascript bestanden in een enkel bestand in: "System > Configuration > Developer > Javascript Settings".

Combineer CSS bestanden

Combineer alle CSS bestanden in een enkel bestand in: "System > Configuration > Developer > CSS Settings".

Index Management

Zorg ervoor dat uw webshop is geherindexeerd naar er aanpassingen zijn gedaan in uw catalogus

Inschakelen Cache

Cache wordt gedurende ontwikkeling als 1 van de eerste dingen volledig uitgeschakeld. Vergeet het daarom voor Go-Live niet weer in te schakelen: "System > Cache Management".

System Compilation

Uw webshop kan sneller worden door gebruik te maken van compilatie. Instellingen hiervoor vindt u onder "System > Tools > Compilation".

Google & SEO

Google Analytics

Magento is gemakkelijk te integreren met uw Google Analytics account. Wanneer uw reeds een account hebt aangemaakt kunt u het account nummer invoeren in "System > Configuration > Sales > Google API > Google Analytics".

Google Sitemap

Wanneer uw producten en categorie├źn compleet zijn is het verstandig een sitemap te genereren: "Catalog > Google Sitemap".

SSL Certificaat

Zorg ervoor dat u een SSL certificaat heeft geïnstalleerd. Met een SSL certificaat wekt u vertrouwen bij uw klant en kunt persoonsgevoelige informatie veilig opslaan.

Algemene Tips

Nieuwsbrief Inschrijving

Controleer of klanten zich kunnen in- en uitschrijven en dat nieuwsbrieven verzonden kunnen worden. Bekijk en configureer desgewenst de betreffende templates waar nodig.

Schakel "Cron" in

Sommige activiteiten binnen Magento vereisen het periodiek draaien van bepaalde scripts om uw webshop up-to-date en werkende te houden. Cron configuratie kunt u vinden in: "System > Configuration > Advanced > System". Daarnaast dient u een "Cron Job" te configureren in uw Cpanel opdat de scripts daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Log opschonen

Magento houdt "logs" bij in de database. Over een periode van tijd kan dit behoorlijk gevuld raken en het is verstandig deze periodiek op te schonen: "System > Configuration > Advanced > System > Log cleaning".

Schakel ongebruikte modules uit

U zult hoogstwaarschijnlijk niet alle modules gebruiken die Magento standaard rijk is. Schakel daarom overbodige, niet gebruikte modules uit in: "System > Configuration > Advanced". Modules die wellicht niet zal gebruiken zijn "Mage_Poll" en "Mage_Tag".

Backup Strategie

Voor Go-Live is het verstandig een backup strategie te hebben. Vaak kan dit door uw hosting provider worden aangeboden en het is verstandig te informeren hoe vaak dit wordt uitgevoerd. Het is beter om hier in dit stadium achter te komen dan het moment wanneer u het echt nodig heeft.